Blank Image

Tech Icon

Networkprofs is een community van en door netwerkspecialisten. Wij organiseren diverse kennissessies in samenwerking met verschillende netwerkleveranciers zoals Cisco, Huawei, Avaya, Checkpoint, Watchguard en HP. Check de agenda en schrijf je in voor de komende events. De events zijn gratis en worden georganiseerd in de avonduren en voor eten wordt gezorgd!

Twitter Bird Logo

Tweet

  • Loading Tweets..

Huawei lanceert simulatiesoftware eNSP

Vandaag de nieuwe beta eNSP simulatie software van Huawei geïnstalleerd, en kort getest. Voor mensen die ervaring hebben met GNS3, is dit een eenvoudig te begrijpen software pakket, er zijn zeer veel overeenkomsten te ontdekken. Zie ook deze screenshot van mijn test-setup:

Hier zijn 7 S5700 switches op Laag 2 verbonden, met enkele loops (Het spanning tree protocol direct getest) en met SVI interfaces om de laag 3 functionaliteit (OSPF in het voorbeeld) te testen. Wat opmerkelijk is voor de GNS3 kenners; 7 switches die in één OSPF area full-meshed relaties hebben (iedere switch heeft 6 OSPF peers), met OSPF hello timer op 1 seconde zou resulteren in een flinke CPU belasting van het gast-systeem. Mijn laptop komt op ca. 10% CPU load maximaal (!), wel is er fors wat memory gereserveerd, zo’n 200 MB per switch.

Projecten kunnen worden opgeslagen (en dus worden uitgewisseld) in een XML formaat, met de extentie .topo

Eerste oordeel: Uitstekend idee van Huawei om dit op de markt te brengen. De software is buitengewoon handig om kennis te maken met de CLI, te oefenen voor je HCDA of HCDP examen, er is echter nog wel een aantal features die toegevoegd moeten worden, om het product een grotere meerwaarde te geven. Denk hierbij aan het ondersteunen van meer types switches en routers, en toevoegen van meer features (ik miste bijvoorbeeld LLDP). De mogelijkheid om een virtuele interface te koppelen met een fysieke netwerk adapter maakt deze tool ook geschikt voor interoperabiliteitstesten, bijvoorbeeld met Cisco routers in GNS3, of met fysieke netwerk apparatuur.

Enkele features:

- Support van Routers (AR1220)
- Support van Switches (S5700 en S3700)
- Client simulator (pingen, arp-en, multicast pakketen en raw-data)
- Multicast source
- Data capture (Wireshark noodzakelijk)
- Support van local en remote server
- Koppeling met fysieke netwerkadapter (bridgen)

De tool kan hier gedownload worden, en tevens ook de link naar de community, waar feedback gegeven kan worden. Uiteraard kan dit ook op het forum van networkprofs.nl, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!